Cennik za proces certyfikacji* obowiązujący w 2022 roku.
Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do kontaktu telefonicznego pod numerem: (12) 430-36-06. Jesteśmy do Państwa dyspozycji w przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości.
Cennik za usługę certyfikacyjną składa się z:
– opłaty za proces certyfikacji (tabela 1),
– opłaty licencyjnej GlobalG.A.P. (tabela 2),
– opłaty rejestracyjnej GlobalG.A.P.(tabela 3).
Aby obliczyć opłatę za usługę certyfikacji należy dodać kwoty umieszczone w tabelach wg wzoru:
tabela 1 + tabela 2 + tabela 3 = opłata za usługę certyfikacji (przykłady obliczania opłaty znajdują się pod tabelami).
Tabela 1. Opłata za proces certyfikacji gospodarstwa
Lp. | Czynności | Wartość nettoPLN | Wartość bruttoPLN |
1 | Przeprowadzenie 1 procesu certyfikacji GLOBALG.A.P. dla 1 gospodarstwa* | 2300,00 | 2829,00 |
*) Jeśli czas zbioru, rodzaj produktu są podobne (np. jabłka i gruszki), wtedy odbywa się jedna kontrola; przy czym jedna kontrola nie może obejmować więcej niż 3 uprawy.
Producent ponosi koszty za każdą dodatkową kontrolę w wysokości 1200 PLN NETTO w przypadku, gdy produkty mają różny czas zbioru, co wymaga kilku inspekcji (np. truskawki i jabłka).
Proces certyfikacji obejmuje: przyjęcie i weryfikację dokumentacji wnioskowej, ocenę (kontrolę pełnoroczną), przegląd dokumentacji w tym wyników kontroli i badań próbek (jeśli dotyczy), wydanie decyzji w sprawie certyfikacji, nadzór nad wydanym certyfikatem.
Tabela 2. Opłata licencyjna za wystawiony certyfikat – przekazywana do administratora systemu Food Plus GmbH.
Czynności | Opłata licencyjna podana w Euro |
Opłata licencyjna za 1 wystawiony certyfikat GLOBALG.A.P. | 25,00 |
Tabela 3. Opłata rejestracyjna – – przekazywana do administratora systemu Food Plus GmbH uzależniona od powierzchni gospodarstwa oraz od sposobu prowadzenia produkcji:
Tabela 3a. Produkcja bez osłon | ||
Lp. | Powierzchnia gospodarstwa zgłoszona do certyfikacji w ha | Opłata rejestracyjna podana w Euro |
1 | <0,1 | 0,11 |
2 | ≥0,1 – <0,5 | 2,12 |
3 | ≥0,5 – <2 | 4,24 |
4 | ≥2,0 – <5 | 10,60 |
5 | ≥5 – <15 | 15,90 |
6 | ≥15 – <100 | 31,80 |
7 | ≥100 – <1000 | 74,20 |
8 | ≥1000 – <5000 | 159,00 |
Tabela 3b. Produkcja pod osłonami | ||
Lp. | Powierzchnia gospodarstwa zgłoszona do certyfikacji w ha | Opłata rejestracyjna podana w Euro |
1 | <0,1 | 0,27 |
2 | ≥0,1 – <0,5 | 5,30 |
3 | ≥0,5 – <1 | 10,60 |
4 | ≥1,0 – <1,5 | 15,90 |
5 | ≥1,5 – <5 | 31,80 |
6 | ≥5 – <10 | 53,00 |
7 | ≥10 – <30 | 84,80 |
8 | ≥30 – <100 | 159,00 |
Kurs Euro jest liczony według kursu średniego ogłoszonego przez Narodowy Bank Polski na ostatni dzień roboczy poprzedzający dzień wystawienia faktury.
Przykłady obliczania opłaty:
Przykład 1
Certyfikacja GlobalG.A.P. gospodarstwa o powierzchni 16,34 ha
Uprawy zgłoszone do certyfikacji: kalafior i kapusta. (Uprawy oraz termin zbioru są podobne, dlatego w tym przypadku wystarczy jedna kontrola).
Obliczanie opłaty:
2000 PLN (kontrola zgodnie z tab. 1 poz. 1) + 114,25 PLN * (25€ – tab. 2) + 145,33 PLN * (31,80 € – tab.3a poz. 6) = 2000 PLN netto + 259,58 PLN
*) Kurs Euro jest liczony według kursu średniego ogłoszonego przez Narodowy Bank Polski na ostatni dzień roboczy poprzedzający dzień wystawienia faktury.
Przykład 2
Certyfikacja GlobalG.A.P gospodarstwa o powierzchni 8,34 ha
Uprawy zgłoszone do certyfikacji: borówka amerykańska, malina, truskawka, jagoda kamczacka oraz jeżyna.
- Kontrola wstępna – miesiąc czerwiec, która obejmuje truskawkę, jagodę kamczacką (termin zbioru: czerwiec).
- W trakcie wstępnej kontroli producent nie miał jeszcze zbioru borówki amerykańskiej, przy czym jest to roślina uprawna zakwalifikowana na podstawie podobieństwa procesu produkcji i procesu zbioru oraz związanych z nimi zagrożeniami do tej samej grupy co uprawy kontrolowane na wstępnej kontroli. W tym przypadku producent musi dosłać wyniki badań laboratoryjnych na pozostałości środków ochrony roślin a JC Biocert Małopolska Sp. z o.o. dokonuje weryfikacji wszystkich punktów kontroli z listy kontrolnej.
- Druga kontrola – lipiec – obejmująca maliny i jeżyny (termin zbioru: lipiec-sierpień).
Obliczanie opłaty:
2000 PLN (kontrola wstępna: truskawka + jagoda kamczacka + borówka amerykańska – tab. 1 poz.1) +1200 PLN (malina+ jeżyna – tab.1 poz. 2) + 114,25 PLN *(25€ – tab. 2) + 72,66* PLN (15,90 € – tab.3 poz. 5) = 3200 PLN netto + 186,91 PLN
*) Kurs Euro jest liczony według kursu średniego ogłoszonego przez Narodowy Bank Polski na ostatni dzień roboczy poprzedzający dzień wystawienia faktury.
Nasza jednostka oferuje promocyjne ceny dla grup producenckich. W przypadku zainteresowania prosimy o kontakt.
Wniesienie opłaty za certyfikację nie gwarantuje uzyskanie certyfikatu, a jego wydanie jest uzależnione od spełnienia wymagań certyfikacyjnych.
Numer konta: PNB Paribas Bank Polska S.A. nr 34 1750 1048 5555 5555 0019 9864