V-Cert – Program Certyfikacji Produktów Wegańskich i Wegetariańskich

To system dobrowolnej certyfikacji produktów spożywczych opracowany i administrowany przez Biocert Małopolska Sp. z o.o.
Aby produkt mógł być certyfikowany w ramach programu V-Cert jako wegański lub wegetariański, SUBSTANCJE NIEDOZWOLONE nie mogą znaleźć się w jego składzie ani nie mogą być wykorzystywane w jego procesie produkcyjnym.
Za substancje niedozwolone w certyfikowanych w ramach programu V-Cert produktach wegańskich uznaje się wszelkie substancje pozyskane od zwierząt oraz ze zwierząt.
Za substancje niedozwolone w certyfikowanych w ramach programu V-Cert produktach wegetariańskich uznaje się wszelkie substancje pozyskane ze zwierząt.

Znak V-Cert jakości dla wegańskich i wegetariańskich produktów

Znak V-Cert gwarantuje zarówno klientom jak i producentom szereg korzyści wynikających z jego zastosowania. Dla konsumentów znak ten stanowi cenną wskazówkę przy wyborze produktów pozbawionych składników pochodzenia zwierzęcego.
Z kolei dla przedsiębiorców stosujących ten znak, jest gwarancją postrzegania ich produktów jako sprawdzonych pod względem składu i sposobu wytwarzania. Nasza firma posiadając ściśle określone kryteria i procedury uzyskiwania prawa do znaku V-Cert oraz prowadząc systematyczne kontrole produktów objętych tym znakiem gwarantuje ich WIARYGODNOŚĆ i BEZPIECZEŃSTWO.

Kategorie znaku V-Cert

V-Cert dzięki zrozumiałym kategoriom tj.

  • produkt wegański
  • produktów wegetariańskich
  • umożliwia konsumentom sprawne i pewne zaklasyfikowanie produktów.