Zmiana wymagań w systemie QAFP

Szanowni Państwo,
z dniem 01.01.2024 r. wejdzie w życie nowe, 6. wydanie Wymagań dla Systemu QAFP – część ogólna oraz zeszytów branżowych: Kulinarne Mięso Wieprzowe (wydanie 6.), Tusze, Elementy i Mięso z Kurczaka i Indyka (wydanie 5.) oraz Wędliny (wydanie 5.), wydane w dniu 12.03.2021 r. Od dnia 01.01.2024 wszystkie nowe procesy oraz procesy w nadzorze prowadzone będą przez Biocert Małopolska Sp. z o.o. zgodnie z wymaganiami nowych wydań ww. dokumentów.

Plan przejścia w udzielonych klientom certyfikacjach, z certyfikacji w odniesieniu do wymagań wydania V do certyfikacji w odniesieniu do wymagań wydania VI programu QAFP.
Wszystkie wydane przez Biocert Małopolska Sp. o.o. certyfikaty zgodności dla wydania 5 systemu QAFP pozostają ważne do daty ważności podanej na certyfikacie.
Każdy podmiot posiadający ważny certyfikat wydany przez Biocert Małopolska Sp. z o.o. potwierdzający spełnienie wymagań systemu QAFP w oparciu o poprzednie wydania dokumentów, zobowiązany jest do dnia 31.12.2023 r. do dostosowania swoich działań i dokumentacji do wymagań określonych w nowych wydaniach Wymagań dla Systemu QAFP oraz ww. zeszytach branżowych. Weryfikacja wdrożenia ww. działań odbędzie się podczas najbliższej planowanej inspekcji u producenta.

Nowe wydanie Wymagań dla Systemu QAFP oraz ww. zeszytów branżowych jest dostępne pod adresem: https://qafp.pl/pliki-do-pobrania/

Comments are closed