Podstawowe informacje

QMP – Quality Meat Program – dobrowolny, otwarty system produkcji żywca i mięsa wołowego gwarantowanej wysokiej jakości. Standardy opracowane przez Polskie Zrzeszenie Podmiotów Bydła Mięsnego (PZBM) i dostępne na stronie internetowej Zrzeszenia.

System QMP obejmuje Wymagania Ogólne Systemu QMP oraz poniższe standardy:

QMP Bydło  standard określający wymagania dla hodowców bydła (żywca wołowego) w gospodarstwie w zakresie chowu bydła.

QMP Mięsostandard określający wymagania dla zakładów przetwórstwa mięsa z żywca wołowego QMP. Obejmuje on ubojnie i zakłady rozbioru.

QMP Transport standard określający wymagania dla transportu żywca wołowego.  

QMP Pasze standard określający wymagania dla Podmiotów i  dostawców pasz do żywienia bydła. Obejmuje on wyroby tj.  materiały paszowe, mieszanki paszowe, mieszanki paszowe dietetyczne,  dodatki paszowe, premiksy, pasze lecznicze.

Dzięki zastosowaniu synergii zapewnienia jakości „od pola do stołu” tj. zapewnienie odpowiedniej hodowli, żywienia, dbania o dobrostan bydła w tym podczas transportu  oraz właściwych praktyk  produkcyjnych  konsument może mieć pewność,  że wołowina QMP jest wysokiej jakości, odpowiednio krucha i smaczna.

Producenci,  którzy chcą przystąpić do programu zachęcamy do kontaktu z Biocert Małopolska sp. z o.o. oraz zapoznania się z  informacjami na stronie odnośnie procesu certyfikacji.

Nasz personel jest do Państwa dyspozycji.

Zapraszamy do współpracy.